Gourmetmatlagning

Nya matlagningskunskaper. Utmanar sina föreställningar om läger- och hajkmat. Aktiviteten togs fram till Vilda 2014.

Ålder: 12-15 år Äventyrarscout, 15-19 år Utmanarscout
Upplägg: Hajk, Matlagning, Planering, Utomhus
Mål: Aktiv i gruppen, Problemlösning
Tidsåtgång: Halvdag
Gruppstorlek: 1-8 pers, 8-15 pers, 16 eller fler

Genomförande

Ofta fastnar vi i samma recept när vi är på läger eller på hajk. Under sommarläger där vi har mycket tid på oss har vi en möjlighet att utmana våra egna föreställningar om vad som går att laga.

Tänk på hygien och mathantering, speciellt om det är varmt!

Förse scouterna med några olika recept (finns flera olika hemsidor från bland annat ICA mfl. som har recept att skriva ut). Se till att recepten är olika svåra.

Uppmuntra scouterna att testa på något nytt, något mer avancerat än de testat innan. Kanske kan det bli en ny favorit?!

Hur svårt receptet får vara beror på scouternas tidigare erfarenhet av matlagning. Det viktiga är att det blir en utmaning!

Äventyrarscouter kanske bara lagar en rätt, medan äldre scouter (och ledare) gör en trerätters festmiddag.

Efter det att maten är lagen och uppäten, reflektera kring
* var det här något som var jättesvårt? varför? varför inte?
* var något svårare än något annant?
* skulle det vara lika svårt om vi skulle göra om exakt samma sak i morgon?
* var det roligt? tråkigt?
* kan ni tänka er göra om det?
* tror ni att ni kommer att tänka på det här nästa gång ni har hajk? Eller kommer ni att välja "samma gamla mat"?

Material

Stormköt eller eldstad
ingredienser, inkl. kryddor
gryter, kastruller, slevar etc.

Kommentarer

Rapportera fel

Eventuellt en skärmdump på felet.