Foto-orientering

Kartförståelse lära sig hitta på lägerområdet Aktiviteten togs fram till alla scouters läger Vilda 2014.

Ålder: 8-10 år Spårarscout, 10-12 år Upptäckarscout, 12-15 år Äventyrarscout, 15-19 år Utmanarscout, 19-25 år Roverscout
Upplägg: Friluftsliv land, Hajk, Utomhus
Mål: Aktiv i gruppen, Problemlösning
Tidsåtgång: 2-3 timmar
Gruppstorlek: 1-8 pers, 8-15 pers, 16 eller fler

Genomförande

Förberedelser:
Fota identifierbara ställen på lägerområdet. Antingen kan man göra det innan lägret och det blir en utmaning för deltagarna att känna igen ställen fast det under lägertiden finns massor med folk och tält där. Eller så tas fotona första dagen på lägret men det kräver att ni har utskriftsmöjligheter på eller i anslutning till lägerplatsen.

Fotografera ställen
Skriv ut och plasta in genom att laminera eller lägga i plastficka
Placera ut bilderna på lägerplatsen
 
Enklare version
Scouterna får ett visst antal bilder och en karta över området. På kartan finns det lika många punkter inritade som det finns bilder. Punkterna är uppmärkta med bokstäver och bilderna är uppmärkta med siffror. Nu ska scouterna försöka para ihop rätt bild med rätt punkt på kartan. Genom att ta sig till platsen och jämföra punkten och bilden ser det om det är rätt.

Medelsvår
Scouterna får ett visst antal bilder och ett tomt papper och en penna. Målet är att hitta till platserna som bilderna visar. När du hittat ett ställe som finns på en bild så skriver du på pappret var du är (til exempel, vid Vildaportalen eller Knäckebrödhults scoutkårs mattält).

Svår
Scouterna får ut ett antal bilder och en karta på området. Ha enkla utskrivna kartor eller lägg kartorna i en plastficka så att det går att rita utanpå plastfickan med en märkpenna utan att förstöra kartan. Bilderna är märkta med siffror. Scouterna hittar platsen på kortet och skriver ut siffran på kartan.

Material

OBS! beror på vilken variant ni väljer

  • Bilder/kamera
  • skrivare -om det behövs
  • Plastfickor/lamineringsmaskin
  • karta över området
  • papper
  • pennor
  • märkpenna

Kommentarer

Rapportera fel

Eventuellt en skärmdump på felet.