Bärsylt i Grindals natur

Spårarscouter får lära sig kring ätbara bär och att koka sylt. Aktiviteten togs fram till alla scouters läger Vilda 2014.

Ålder: 8-10 år Spårarscout
Upplägg: Matlagning, Utomhus
Mål: Aktiv i gruppen, Känsla för naturen
Tidsåtgång: 2-3 timmar
Gruppstorlek: 1-8 pers, 8-15 pers, 16 eller fler

Genomförande

rindal (honom kan ni läsa om i Spårarscouternas "Den stora spårarboken") behöver fylla på skafferiet inför vintern med hjälp av naturens skafferi.

Patrullen får laminerade bilder/bilder i plastficka på ätbara bär och kåsor/hinkar för att plocka! Spendera nog tid för att plocka tillräckligt med bär t ex blåbär.

Det är bra om en ledare kollar så att bären vekligen är ätbara.

Patrullen kokar sedan sylt på stormkök. Det finns mängder av enkla recept på Internet över sylt. Eftersom sylten inte ska sparas slipper man det stökiga med rena burkar etc.

Bäst blir det såklart om sylten kan provsmakas tillsammans med en bit bröd, eller varför inte nystekta plättar?!

Material

- Laminerade bilder på ätbara bär (kanske inte bara på bär som finns på platsen).

- Recept på till exempel blåbärssylt

- Ingridienser, t ex syltsocker.

- kåsa/hink att plocka i

- Stormkök, t-sprit/gsaol och tändstickor

- ev. bröd,eller plättsmet att njuta sylten tillsammans med

Kommentarer

Rapportera fel

Eventuellt en skärmdump på felet.