Matsmart - Globala hållbarhetsmålen (mål 13)

FN har tagit fram 17 globala mål för att skapa en mer hållbar värld. Den här aktiviteten är en av flera aktiviteter kring de Globala målen.

Skapad av: Programgruppen
Ålder: 12-15 år Äventyrarscout, 15-19 år Utmanarscout
Upplägg: Diskussion
Mål: Egna värderingar, Kritiskt tänkande, Ta hand om sin kropp
Tidsåtgång: 1-2 timmar
Gruppstorlek: 1-8 pers, 8-15 pers, 16 eller fler

Genomförande

Mål 13: Bekämpa klimatförändringar

 

FNs medlemsländer har kommit överens om 17 globala mål för att skapa en mer hållbar värld. De är del av Agenda 2030 med målet att minska fattigdom, orättvisor och ojämlikheter samt lösa klimatkrisen. Scouterna har tagit fram aktiviteter anpassade för olika åldersgrupper för att jobba med målen. Den här aktiviteten är en av flera aktiviteter kring de Globala målen.

 

Att kött skapar mer koldioxidutsläpp vet många. Men hur mycket mer? Och hur mycket koldioxid kommer från andra typer av mat? Nu är det ju inte så enkelt att du kan äta klimatsmart bara för du väljer bort kött. Alla livsmedel orsakar ju utsläpp av olika mängde. Och det finns en rad faktorer som väger in som hur långt maten har färdats, eller hur maten har producerats. Och så klart hur mycket vi äter av varje sorts mat. Men för att kunna göra medvetna val måste vi först förstå hur mycket varje sorts mat genererar för miljöpåverkan för att sen inom den livsmedelsgruppen kunna välja mat som producerats på ett hållbart sätt. Scouterna ska därför få gruppera dessa livsmedel utifrån deras CO2-utsläpp. Maten är omräknad så att det motsvarar ungefär vad du skulle ätit i en portion.

 

Skriv ut matkorten i pdf:en. Gruppera dem i följande högar efter vad ni tror de har för CO2-utsläpp:

  • 0,01-0,5 CO2e/kg
  • 0,6 – 1,0 CO2e/kg
  • 1-3 CO2e/kg
  • 4-5 CO2e/kg

 

Facit, sorterat efter utsläpp

Hamburgare (nötkött, enbart köttet, inte med bröd och tillbehör) 4 CO2e/kg

Räkor, frysta 2 CO2e/kg

Grillkorv (2 st) 1 CO2e/kg

Vaniljglass 3 dl. 0,5 CO2e/kg

Fetaost 50 g, 0,4 CO2e/kg

Kycklingfärs 0,4 CO2e/kg

Lax, fryst 0,3 CO2e/kg

Basmatiris 0,25 CO2e/kg

Yoghurt 1 skål 0,2 CO2e/kg

Paprika 0,2 CO2e/kg

Pommes Frites  0,2 CO2e/kg

Standardmjölk 1 glas 0,2 CO2e/kg

Broccoli 0,2 CO2e/kg

Mjölkchoklad (1/4 chokladkaka) 0,1 CO2e/kg

Ostbågar (1/4 påse) 0,1 CO2e/kg

Blandade bönor 0,1 CO2e/kg

Pasta penne 0,1 CO2e/kg

Frysta ärtor 0,03 CO2e/kg

Hamburgerbröd 0,03 CO2e/kg

2 skivor Pågenlimpa 0,01 CO2e/kg

Potatis 0,01 CO2e/kg

 

Rätta korten så de hamnar i rätt hög. Diskutera varför ni trodde som ni gjorde. Markera med färgpennor om livsmedlet hamnade i röd (högsta utsläppskategorin), orange, gul eller grön (lägsta utsläppskategorin) så ni har med er den infon på varje kort till nästa steg.

 

Proteininnehåll

 

Det är svårt att rangordna livsmedel utifrån bara en parameter. Vi behöver ju protein, fibrer, vitaminer och mycket mer för att må bra, så det är inte bara miljöpåverkan som kan avgöra vad vi ska äta. Vi vet att kött innehåller mycket proteiner som är livsviktiga för att t.ex bygga celler och hormoner. Protein består av aminosyror som vi t.ex behöver för vårt immunförsvar. Om vi vill äta mindre kött för det har störst miljöpåverkan så måste vi få i oss protein på annat sätt. Försök därför gruppera samma livsmedel igen utifrån hur mycket protein de innehåller.

 

  • Mindre än 5 g
  • 5-10 g
  • 11-20 g
  • 20-35 g

 

Facit, ordnat efter proteinhalt

Räkor, 33 g

Kycklingfärs 30 g

Hamburgare (nötkött, enbart köttet, inte med bröd och tillbehör) 28 g

Lax, fryst 25 g

Grillkorv 18 g

Ostbågar (1/4 påse) 12 g

Blandade bönor 13 g

Broccoli 11 g

Pasta penne 10 g

2 skivor Pågenlimpa 10 g

Vaniljglass 9 g

Fetaost 8 g

Basmatiris 7 g

Yoghurt 1 skål 7 g

Standardmjölk 1 glas 7 g

Pommes Frites  6 g

Frysta ärtor 5 g

Hamburgerbröd 5 g

Potatis 3 g 

Mjölkchoklad (1/4 chokladkaka) 2,5 g

Paprika 0,5 g

 

Titta igenom korten och rätta högarna. Vad gissade ni fel på och varför? Markera korten igen med färgpennorna med rött (lägsta proteinhalten), orange, gult och grönt (högsta proteinhalten).

 

Reflektera

 

Du bör få i dig 50-70 g protein per dag och du behöver få i dig tillräckligt med mat som ger dig energi för att kunna ta tillvara proteinet i maten. Om du t.ex bantar kan du få problem att ta upp proteinet du äter. 

 

Protein är inte så enkelt så att du kan ersätta proteinet i kött genom att t.ex äta fyra skivor bröd, även om du då får i dig samma totalsiffra protein. De flesta förstår nog även att vissa livsmedel (som glass och ostbågar) har andra sidoeffekter även om de innehåller proteiner).

 

Proteiner från djurriket innehåller en kombination av de aminiosyror du behöver. Om du väljer att äta vegetariskt måste du välja flera olika sorters livsmedel för att få i dig olika aminosyror och kan inte bara titta på totalt antal gram protein.

 

Titta nu igenom korten och dess markeringar för miljö och protein. Välj ut de livsmedel du skulle vilja äta i en god, klimatsmart, näringsrik måltid! Motivera varför!

 

Källor: Livmedelsverket, Mat.se för CO2-utsläpp

Material

  • Skriv ut bilagan och klipp ut matkorten (sidan med maträtterna). En utskrift per patrull.

 

Mer inspiration på:

 

Köttguiden https://wwwwwfse.cdn.triggerfish.cloud/uploads/2019/11/19-7517-kottguiden_191025_final-2-1.pdf

 

Fiskguiden https://fiskguiden.wwf.se/

Kommentarer

Rapportera fel

Eventuellt en skärmdump på felet.