Fartfylld sopsortering - Globala hållbarhetsmålen (mål 13)

FN har tagit fram 17 globala mål för att skapa en mer hållbar värld. Den här aktiviteten är en av flera aktiviteter kring de Globala målen.

Skapad av: Programgruppen
Ålder: 8-10 år Spårarscout, 10-12 år Upptäckarscout
Upplägg: Lekar, Samhällsengagemang
Mål: Aktiv i gruppen, Känsla för naturen
Tidsåtgång: 30 min - 1 timme
Gruppstorlek: 8-15 pers, 16 eller fler

Genomförande

Mål 13: Bekämpa klimatförändringa

 

FNs medlemsländer har kommit överens om 17 globala mål för att skapa en mer hållbar värld. De är del av Agenda 2030 med målet att minska fattigdom, orättvisor och ojämlikheter samt lösa klimatkrisen. Scouterna har tagit fram aktiviteter anpassade för olika åldersgrupper för att jobba med målen. Den här aktiviteten är en av flera aktiviteter kring de Globala målen.

 

Gå igenom grunderna i sopsortering d.v.s. hur olika material ska sorteras.

 

Markera ut ett område per patrull. Det ska vara full med olika sorters skräp som ska sorteras. Patrullen får också kärl märkta med glas, metall, plast, brännbart o.s.v. 

 

På en given signal får patrullerna springa in i sitt område och börja sopsortera skräpet de hittar. Anpassa tiden de får till hur mycket skräp ni har lagt in i området. När tiden gått ut får patrullen poäng för varje skräp de hittat och lagt i ett sopkärl. Men de får även minuspoäng för det skräp som sorterats fel. Den patrull med flest poäng vinner. Gå igenom vad som sorterats fel och diskutera varför det är lätt att göra fel och hur man ska veta vad som ska sorteras som vad.

 

Leken kan varieras och anpassas för olika grupper och åldrar. Låt t.ex. scouterna köra en person i en skottkärra. Det är bara personen i skottkärran som får plocka upp skräpet. En annan variant är att scouterna måste gå två och två i armkrok och bara får plocka skräp med sin fria hand. För att göra det ännu svårare kan de ben som är mot varandra också bindas ihop så paret får “tre” ben tillsammans. En annan variant är att de står två och två bakom varandra. Den scout som står längst bak har händerna på axlarna på scouten framför.  Den scout som står längst fram måste blunda eller har ögonbindel och blir styrd av sin scoutkompis som står bakom. Det är bara scouten längst fram som får plocka skräp.

Material

  • Rep eller liknande att markera varje patrulls område med
  • En massa skräp 
  • Behållare som är uppmärkta för respektive slags sopor
  • Ev. en skottkärra
  • Ev. ögonbindel

Kommentarer

Rapportera fel

Eventuellt en skärmdump på felet.