Matlagning på rester - Globala hållbarhetsmålen (mål 12)

FN har tagit fram 17 globala mål för att skapa en mer hållbar värld. Den här aktiviteten är en av flera aktiviteter kring de Globala målen.

Skapad av: Programgruppen
Ålder: 8-10 år Spårarscout, 10-12 år Upptäckarscout
Upplägg: Matlagning
Mål: Aktiv i samhället, Ta hand om sin kropp
Tidsåtgång: 30 min - 1 timme
Gruppstorlek: 1-8 pers, 8-15 pers, 16 eller fler

Genomförande

Mål 12: Hållbar konsumtion och produktion

 

FNs medlemsländer har kommit överens om 17 globala mål för att skapa en mer hållbar värld. De är del av Agenda 2030 med målet att minska fattigdom, orättvisor och ojämlikheter samt lösa klimatkrisen. Scouterna har tagit fram aktiviteter anpassade för olika åldersgrupper för att jobba med målen. Den här aktiviteten är en av flera aktiviteter kring de Globala målen.

 

Matsvinnet behöver minskas för att skapa en mer hållbar värld. Scouterna får laga mat på rester eller på skadad frukt för att visa att mat kan tas till vara och matsvinner därmed minskas. 


Äppelkaka

Receptet är hämtat från: https://mittkok.expressen.se/recept/fin-appelkaka/


- Skadad eller ”ful” frukt


- Ingredienser till äppelkaka (smör, socker, ägg, vetemjöl, bakpulver, mjölk, socker, kanel, vaniljsocker och pärlsocker).

 

Ingredienserna går såklart att ända efter preferenser. Finns allergier så sök i en kokbok eller på internet efter t.ex. “glutenfri äppelkaka”. 

 

För 8 bitar behöver ni:

150 g smör
2 dl socker
3 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 dl mjölk
3 äpplen
2 msk socker
2 tsk kanel
1 tsk vaniljsocker
pärlsocker

 

Gör såhär:

  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Rör smör och socker smidigt med elvisp. Vispa i äggen ett i taget. Blanda mjöl och bakpulver och rör i tillsammans med mjölken.
  • Bred ut smeten i en smord form, 24 cm i diameter.
  • Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Blanda med socker, kanel och vaniljsocker och lägg ovanpå smeten. Lägg sockrade äppelklyftor i fint mönster på kaksmeten innan den gräddas. Strö på pärlsocker och grädda i 40 minuter.
  • Servera den gärna lite ljummen.

 

Fruktsallad:
För fruktsallad tar ni den frukt som ni har, hackar i bitar och blandar ihop. 

 

Restmåltid:
Kombinera en måltid på matrester som ni har, exempelvis några potatisar, grönsaker som är över från tacosen mm. Låt fantasin flöda och testa er fram.

 

Att skapa en måltid på rester passar bäst för Upptäckarscouter.

Kommentarer

Rapportera fel

Eventuellt en skärmdump på felet.