Incheckningsövningar

Övningarna kommer från den våldspreventiva verktygslådan som Scouterna tagit fram tillsammans med Borås stad - En kommun fri från våld.

Ålder: 8-10 år Spårarscout, 10-12 år Upptäckarscout, 12-15 år Äventyrarscout, 15-19 år Utmanarscout, 19-25 år Roverscout, Ledare
Upplägg: Reflektion och andakt, Ceremonier, Diskussion
Mål: Aktiv i gruppen, Självinsikt och självkänsla
Tidsåtgång: 5-15 min
Gruppstorlek: 1-8 pers, 8-15 pers, 16 eller fler

Genomförande

10 Incheckningsövningar

Att starta träffen med en incheckning skapar en gemenskap tidigt och alla får komma till tals tidigt under träffen vilket skapar trygghet för gruppen. Att alltid ha en incheckning eller en utcheckning är ett enkelt sätt att arbeta våldspreventivt. Det som är skrivet i kursivtext är ditt manus.

 

Checka in med känsla

Hej och välkomna! Idag ska vi börja med en incheckning. Alla kommer få berätta om en känsla som de har just nu och sedan börjar vi träffen. Kom ihåg att det bara är personen som har ordet som får prata och visa tydligt när du vill ge vidare ordet till någon annan. Vem vill börja berätta om en känsla som ni har just nu?

 

Var noga med att gruppen inte skrattar åt eller skämtar om någon annans känsla. Om det skulle hända så avbryter du incheckningen och säger att det bara är den som har ordet som får prata.

 

Checka in med övningen Viktig vuxen

Hej och välkomna! Idag ska vi göra en övning där vi tänker på en viktig vuxen som funnits med i våra liv. Ni ska var och en fundera på en vuxen person som ni träffat när ni var små som har gjort stort intryck på er ellerhjälpt er på något sätt. Det ska inte vara en förälder eller en vårdnadshavare till er. Fundera en stund på vad den personen gjorde som hjälpte eller gjorde intryck på dig. Vem vill börja berätta om personen och vad hen gjorde?

 

Låt  varje  deltagare berätta  var  för  sig.  Skriv  ned  vad det  var  personen  gjorde,  vilka egenskaper  hen hade och hur deltagaren kände sig.

 

Nu har vi gått varvet runt! Vad häftigt att höra om alla viktiga vuxna som finns. Nu har vi gjort en lista över hur en viktig  vuxen  kan  vara  mot  andra  personer  och  vilka  egenskaper  hen  kan  ha.  Tror  ni  att  ni  kan  vara  viktiga vuxna/viktiga personer för andra genom att tänka på den här övningen och egenskaperna? Låt gruppen diskutera kort.

Toppen, tack för det! De här egenskaperna kan vi nu tänka pånär vi möter andra personer eftersom vi tillsammans kommit fram till att de är viktiga.


Checka in med pronomen

Hej  och  välkomna!  Nu  ska  vi  checka  in  genom  att  säga  vårt  namn  och  vårt  pronomen.  Du  bestämmer  själv  ditt pronomen och det kan ingen annan göra. Pronomen kan vara hon, han, hen, den eller något annat. Pronomen är också något som kan ändras över  tid, därför  är  det  bra att vi pratar ofta om våra pronomen.Kom ihåg att det  endast  är personen som får ordet som får prata och visa tydligt närni ger vidare ordet. Vem vill börja säga sitt namn och sitt pronomen?

 

Om ingen vill börja, så kan du som ledare börja. Låt varje deltagare berätta och var noga med att ingen får skratta eller prata om den som sagt sitt namn och pronomen.

 

Superbra! Tack för detta. Nu ska vi komma ihåg vilka pronomen som alla har och använda dessa när vi pratar om varandra.

 

Checka in med speeddating

Hej och välkomna! Nu ska vi göra en incheckning med speeddating. Ställ er i två led, mitt emot varandra. Jag kommer stå vid ena sidan och ställa frågor till er. Ni som står mitt emot varandra ska svara på frågorna som jag ställer. När jag ställt en fråga så flyttar ena ledet ett steg till höger. Nu börjar jag ställa frågor! Hur mår du? Vad är din favoritfärg? Vad är lycka för dig? Vem är din favoritartist? Vem är din förebild? Vilken är  din  favoritårstid?  Favoritplats?  Sjö  eller  hav  och  varför? Favoritgodis? Favoritmat?  Drömjobb?  Om  du  hade  en superkraft, vilken skulle den vara? Vad gjorde du igår? Vad ser du fram emot? Du väljer själv vilka frågor du vill ställa och du får gärna ställa andra frågor än förslagen ovan.

 

Ställ frågor tills att alla har pratatmed alla eller avbryt tidigare.

 

Tack för det! Nu ska vi sätta igång med träffen för idag.

 

Checka in med en fråga

Hej och välkomna! Nu ska vi göra en incheckning där vi alla ska svara på samma fråga. Jag ställer en fråga och vi går varvet runt och berättar hur vi mår idag och svarar på frågan.

 

Ställ en fråga till gruppen och fråga vem som vill börja. Avsluta när ni gått varvet runt.Exempel på frågor: Vad ska du göra i helgen? Vad gjorde du i helgen? Vilken är din favoritplats på jorden? Vilken superkraft skulle du vilja ha om du fick välja? Vilken person, levande eller död, skulle du vilja träffa? Vilken är din favoritfilm? Vilken är din favoritmusik?

 

Tack för det! Nu ska vi börja träffen för idag.


Checka in med en lärkänna mig-övning

Nu ska vi göra en incheckning! Varje person tänker ut en sann sak om sig själv och två falska. Det kan till exempel vara

1) jag har spelat fotboll

2) jag har aldrig stått på händer och

3) jag är rädd för höjder.

En av dessa är då sann och två är falska. Sedan ska vigissa vilken av det som personen sagt är sant! Om det är en stor grupp kan du dela in dem i mindre grupper, om tre till sju personer i varje grupp.Vem vill börja berätta tre påståenden, två falska och en sann?

 

Gå varvet runt och låt alla berätta och låt varje deltagare gissa vilken som är sann. När alla har gissat kan personen som berättat säga vilket som är sant och inte.

 

Checka in med en framtidsdröm

Nu ska vi börja träffen med en incheckning! Vi ska berätta för varandra om en framtidsdröm vi har. Det kan handla om vad som helst, allt från fred på jorden till att du vill bli delfinskötare. Alla framtidsdrömmar är viktiga och riktiga! Vem vill börja berätta om sin framtidsdröm?

 

Gå varvet runt tills alla har berättat om sin framtidsdröm.

 

Checka in med lappar

Innan träffen förbereder du en skål med lappar. På lapparna kan det stå exempelvis lycka, adrenalin, nöjespark, skog, hav, vatten, djur, tv, serie, spel, trafik, vänner, familj, regn, sol och så vidare.

 

Nu ska vi checka in med lappar! Varje person drar en lapp och berättar om det första hen tänker på när hen läser lappen. När hen är klar lämnar hen vidare skålen med lappar till nästa person. Vem vill börja dra en lapp?

 

Gå varvet runt tills alla har fått dra en lapp och berätta.

 

Checka in med en viktig sak

Nu ska vi göra en incheckning där ni ska nämna en viktig sak! Det kan handla om något du tycker är extra viktigt hos en person, exempelvis rolig, eller någon annat som du tycker är viktigt, exempelvis din favoritbok. Det kan vara precis vad som helst, så länge det är viktigt för dig! Vem vill börja berätta om något som är viktigt för dig?

 

Gå varvet runt tills alla har fått berätta.

 

Checka in med en förebild

Nu ska vi göra en incheckning där ni nämner en förebild för er! Det kan vara någon i er familj eller någon helt annat. Ni bestämmer helt själva men berätta gärna varför just den personen är er förebild. Vem vill börja berätta om sin förebild?

 

Gå varvet runt tills alla har fått berätta om sin förebild.

Kommentarer

Rapportera fel

Eventuellt en skärmdump på felet.