Spegel, Spegel

Aktiviteten kommer från Free Being Me 11-14 år och syftar till ökat kroppsligt självförtroende hos scouterna.

Ålder: 10-12 år Upptäckarscout, 12-15 år Äventyrarscout
Upplägg: Diskussion
Mål: Självinsikt och självkänsla
Tidsåtgång: 5-15 min
Gruppstorlek: 1-8 pers, 8-15 pers, 16 eller fler

Genomförande

Mål

Scouterna övar på att säga positiva saker om sig själva i en spegel och lär sig att det kan vara en positiv upplevelse istället för negativt.

 

Att göra

Berätta för scouterna: Enligt utseendemyten är spegeln din fiende, platsen där du tittar på alla de delar som är fel med ditt utseende. Men vi vet att utseendemyten faktiskt är omöjlig och att det finns otaliga skäl till varför det är en dålig idé att försöka se ut som den. Så, mellan detta och nästa möte ska vi öva på att göra spegeln till vår vän.

Ge varje deltagare en kopia av bilagan till denna aktivitet (kommer från metodmaterialet Free Being Me 11-14år) Mallen ber dem att komma på minst:

  • tre egenskaper, alltså sättet du är på
  • Tre delar av din kropp som du gillar utifrån vad de kan göra
  • Tre delar av din kropp som du tycker om utseendet på.

Till exempel gillar du kanske formen på dina armar, styrkan i dina ben, ditt lockiga mörka hår, ljudet av ditt skratt, eller det faktum att du är en bra vän. Det här är ett bra sätt att förbättra ditt eget självförtroende!

Bilagan ber sedan scouterna att gå till en spegel, för att le åt dem själva och säga ”Jag älskar min XXX” högt genom att använda listan med utseendedrag som de kom på.Uppmuntra scouterna att lägga till fler saker till sin lista medan de tittar i spegeln och i synnerhet att öva på att säga saker som de gillar med hur deras kropp ser ut och vad den kan göra!

Uppmuntra scouterna till att ta med listan hem och testa att göra detta hemma. Diskutera gärna i gruppen hur det gått och hur det känts.

Material

Bilagan tagen från aktivitetspaketet. Du hittar hela materialet här: http://www.scouterna.se/ledascouting/files/2016/05/11-14---r-FreeBeingMe3.pdf

Kommentarer

Rapportera fel

Eventuellt en skärmdump på felet.