Lägerörngott med batikmönster

Roligt och kreativt pyssel där resultatet blir en användbar lägerpryl som också kan användas hemma.

Ålder: 8-10 år Spårarscout, 10-12 år Upptäckarscout, 12-15 år Äventyrarscout, 15-19 år Utmanarscout
Upplägg: Hajk, Hantverk och pyssel
Mål: Fantasi och kreativt uttryck
Tidsåtgång: 30 min - 1 timme
Gruppstorlek: 1-8 pers, 8-15 pers, 16 eller fler

Genomförande

Scouterna får skapa mönster genom att skydda delar av tyget med garn och gummiband. Efter infärgningen får scouterna hjälpa till att skölja ur överskottsfärg och kan sedan ta bort gummiband och snören och kan se resultatet direkt. En ledare tar dock hem örngotten för tvätt i tvättmaskin innan örngotten kan tas hem. Går att genomföras utomhus om man har tillgång till vatten.

Om ni vill kan alla i patrullen eller avdelningen/på hajken signera varandras örngott så att ni har ett minne kvar från tillfället. Använd textilpennor - finns att köpa i pysselbutiker.

Material

Enkla örngott i ren bomull (finns att köpa från 15 kr styck). Gummiband, spelkulor, snöre, märkpenna för att skriva namn i örngotten. Batikfärg och fixermedel enligt instruktion på förpackningen, hinkar och baljor för färgbad och sköljning, gummihandskar för ledare som ansvarar för färgning, Tidningar för att skydda golvet runt färgbaden.

En ledare bör vara ansvarig för all hantering av färgbad och första ursköljning.

Det är bra om en ledare kan göra "testlappar" i förväg med olika mönster som hjälp när man ska förklara hur man skapar mönster.

Kommentarer

Rapportera fel

Eventuellt en skärmdump på felet.