Mörkerreflektion

Denna övning kopplas till intressemärket Mörker men funkar också bra för dig som bara vill njuta av att vara ute när skymningen fallit.

Ålder: 8-10 år Spårarscout, 10-12 år Upptäckarscout, 12-15 år Äventyrarscout
Upplägg: Friluftsliv land, Friluftsliv sjö, Utomhus
Mål: Existens, Fysiska utmaningar
Tidsåtgång: 15-30 min
Gruppstorlek: 1-8 pers

Genomförande

Denna aktivitet utförs på en mörk plats, på en båt eller på land. Det viktiga är att det finns möjlighet att sitta en bit ifrån varandra så att man inte stör sina scoutkompisar.

 

Samla alla och berätta om övningen. Berätta att syftet är att vara ensam i mörkret en stund men att det inte är farligt och att vi kommer samlas igen efter bara en liten stund.

Det går att göra detta på flera sätt:

- gå på ett led och lämna en scout i taget längst med spåret. Låt scouten sitta ned och vara tyst. Ha en ledare som går 5 min efter de andra och samlar upp scouterna igen allt eftersom de sitter längst spåret.

- låt scouterna hitta egna ställen att sitta på på båten eller runt stugan, de kan gärna se varandra men ska sitta så de inte enkelt kan prata med varandra. återsamla gruppen efter ett par minuter.

 

Samlas och prata om hur det kändes att vara ensam i mörkret. Vad hände? Vad hörde de? Vad kom de att tänka på? Fanns det ljud de inte hört innan? Var det enklare att höra saker när det var mörkt?

Prata tillsammans om hur det var och att mörker i sig inte är farligt. Se till att alla känner sig trygga och nöjda med att de varit ensamma i mörker en stund. Avsluta gärna med att fika vid elden eller liknande.

Du som är ledare bör försöka vara lyhörd för saker som scouterna kan ha kommit att tänka på när de suttit ensamma. Vissa påverkas mer än andra och kan behöva extra stöd efter övningen. Uppmunta och stötta scouterna efter övningen.

Material

Sittunderlag

Kommentarer

Rapportera fel

Eventuellt en skärmdump på felet.