Mörkerpromenad

Denna aktivitet passar dig som ska arbeta med intressemärket Mörker, eller om du bara vill spendera en stund utomhus efter att skymningen fallit.

Ålder: 8-10 år Spårarscout
Upplägg: Friluftsliv land, Friluftsliv sjö, Utomhus
Mål: Existens, Fysiska utmaningar
Tidsåtgång: 5-15 min
Gruppstorlek: 1-8 pers, 8-15 pers

Genomförande

Denna aktivitet kommer testa ditt och scouternas mörkerseende.

Förberedelse:

Sätt ut ett mindre spår med olika slags ljus. Varje del med nytt slags ljus börjar en liten bit efter förra så att scouterna kan vänta på en mörk plats och vänja sig vid mörkret.

Under mötet:

Samla alla och berätta om aktiviteten. Berätta att de kommer få testa sitt mörkerseende och se om det är skillnad beroende på vilken ljuskälla man har.

Gå två och två respektive sträcka och återsamla efter varje sträcka och diskutera:

- var det svårt att se?

- gick det att följa enkelt?

- såg man var man satte fötterna?

- kunde du se något runt omkring stigen eller bara framför dig?

Genomför hela spåret på detta sätt och låt scouterna på så sätt vänja ögonen vid olika slags ljuskällor. Utvärdera vilket som var enklast att följa och när de såg bäst. Fundera över vad direkt ljus gör med ögat vid mörker och hur man kan göra för att få bättre mörkerseende, tex inte lysa med ficklampa på varandra, eller kanske vänta en stund extra och låta ögat vänja sig vid mörker innan man går.

Fundera också på vad man gör om man går vilse i mörker och om det skiljer sig från dagsljus. Viktigt att poängtera är att om man går vilse ska man inte försöka gå någonstans om man inte vet vart man är påväg utan försöka stanna på en och samma plats, hålla sig varm och vänta på hjälp. Se till att man syns väl så snart ljuset finns igen.

Om ni vill kan ni göra en kortare skattjakt i mörkret på en avgränsad yta för att se hur mörkret döljer saker men att ficklamapan då är bra att ha.

Material

Ljuslyktor, självlysande stavar eller liknande, marshaller/värmeljuslyktor, rött ljus, ficklampa.

Har ni andra slags ljus får ni gärna testa med dem också.

Kommentarer

Rapportera fel

Eventuellt en skärmdump på felet.