Mörkeraktivtet med reflexer

Denna aktivitet passar dig som ska arbeta med intressemärket Mörker eller som bara vill njuta av att vara ute när skymningen fallit.

Ålder: 8-10 år Spårarscout, 10-12 år Upptäckarscout
Upplägg: Friluftsliv land, Utomhus
Mål: Aktiv i gruppen, Fysiska utmaningar, Känsla för naturen
Tidsåtgång: 15-30 min
Gruppstorlek: 1-8 pers, 8-15 pers, 16 eller fler

Genomförande

Förberedelse:

Sätt upp ett antal reflexer runt huset, längst en skogsväg eller liknande. Räkna hur många reflexer du satt ut. Det behöver vara en plats där det är mörkt när ni genomför aktiviteten, helst inga gatljus eller liknande.

 

Upplägg:

Samla gruppen och berätta om aktiviteten. Gå igenom grundläggande ficklampsvett såsom att man inte ska lysa varandra i ögonen och att rikta ficklampan mot marken.

Se till att alla patruller är utrustade med en eller flera ficklampor. Patrullerna kan låna ut till varandra om det behövs.

 

Låt patrullerna gå en och en längst med vägen eller runt huset där reflexerna satts upp. De ska vara så tysta som möjligt och med hjälp av ficklamporna hitta alla reflexer som satts upp. När de kommer tillbaka ska de berätta hur många de hittat. Om de vill och det finns tid kan de gå ett varv till om de inte hittat alla.

När alla gått rundan med reflexer återsamlas ni och pratar om vikten av reflexer och hur bra de syns i mörker. Finns det möjlighet kanske scouterna kan få med sig en reflex hem.

 

 

Material

Reflexer

Ficklampor

  • Hur kändes det att vara i mörkret?
  • Varför ska man inte lysa sina kompisar i ögonen?
  • Finns det någon fördel med att använda reflex?

Kommentarer

Rapportera fel

Eventuellt en skärmdump på felet.