Upptäck ditt bästa jag

En tipspromenadsliknande aktivitet där deltagarna ska gå till olika stationer. På varje station finns en instruktion till en utmaning. Från Jamboree17.

Skapad av: Jamboree17
Ålder: 10-12 år Upptäckarscout
Upplägg: Utomhus
Mål: Självinsikt och självkänsla
Tidsåtgång: 30 min - 1 timme
Gruppstorlek: 1-8 pers

Genomförande

En tipspromenadsliknande aktivitet där deltagarna ska gå till olika stationer. På varje station finns en instruktion till en utmaning. Syftet är att deltagarna ska få utmana både kroppens men också sina sociala förmågor. Tanken är att de ska få utmana och lära känna sig själva och sina styrkor. Tanken är att de ska kunna välja hur de vill gå (I grupp eller för sig själv).

Alla människor föds olika och varje individ är unik. Ingen är exakt likt någon annan vilket är bra. För tänk vad tråkigt och konstigt det hade varit om alla var likadana. Ibland kan det däremot vara svårt att tycka om sig själv och det kan kännas som att man inte duger. Det är fel, du duger som du är men man måste öva på att se det. Gör denna utmaning så får du hitta just dina styrkor och vad som gör dig bra.


Det ska vara ett tipspromenadliknande spår med utmaningar/kontroller och du ska själv kunna bestämma hur många stationer som du vill utföra. Spåret ska vara fast och utplacerat runtom Hubben. Den består av 10 utmaningar där du testar både dina gränser psykiskt och fysiskt. T.ex “vågar du säga hej till en främmande person?”. Vid varje kontroll ska det finnas hängande laminerade kort markerat med ett JA och ett annat med NEJ. Deltagaren väljer det kort hen anser passar för hur den ansåg klarat utmaningen. På baksidan ska det stå ett positivt budskap oavsett om den svarat JA eller NEJ. Syftet är att lära känna sig själv och att den ska få känna att vi alla har olika styrkor oavsett om man har fysisk styrka eller social förmåga.

Stationerna

1.Gå fram till någon som du inte känner och säg hej. Vågar du?

Ja
Nej

Ja, härligt att du vågar! Att våga säga hej till någon du inte känner är modigt. Ett “hej” gör många glada.

Om nej, ingen fara men så att du vet skadar det inte att försöka. De allra flesta som får ett “hej” från någon blir som oftast glada. Hur brukar du reagera när du får ett hej? Brukar du bli glad eller arg?

2. Gör en mänsklig pyramid med minst en till person. Helst med någon du inte känner sedan tidigare. Det kändes:

Bra
Jobbigt

Om det kändes bra så betyder det att du är modig och du vågar utmana dig själv samtidigt som du lär känna andra.

Om du tyckte det kändes jobbigt så är det helt ok. Det betyder att du är väldigt modig då du försökte. Det krävs mod för att överhuvudtaget våga testa sina gränser. Det är ok att känna att det på något sätt var obehagligt.

3. Jag gillar att vara/leka för mig själv.
Ja
Nej

Om du svarat ja betyder det att du gillar att gå i dina egna tankar och att du kan underhålla dig själv vilket är bra. Det kan vara bra att både vara ensam och att vara med andra.

Om du svarat nej så kan det betyda att du istället gillar att vara tillsammans med andra vilket är bra. Det kan också vara bra att öva på att vara själv då det kommer stunder då du inte har möjlighet att vara med andra.

4. Jag gillar att röra på mig.

Ja
Nej

Bra, du har svarat att du gillar att röra på din kropp. Din kropp mår bra att röra sig. Kom bara ihåg att kroppen också behöver vila ibland.

Ok, du har svarat att du inte tycker det är kul att röra på dig. Det är ok. Vissa tycker att det är skönare/roligare att röra på sig och andra gillat att utföra stilla och lugna aktiviteter. Det kan däremot vara bra för kroppen att testa att röra på sig ibland.

5. Jag gillar att prata inför andra människor.
Ja
Nej

Ja, det är bra att du gillar att prata inför andra eftersom att det ger dig möjlighet att uttrycka det du känner och tycker. Kom ihåg att också hjälpa andra att ta plats på samma sätt då alla inte har lika lätt för det som du. Alla är olika.

Nej: Du är långt ifrån ensam om detta. Det är få människor som gillar att prata inför andra. Man är rädd att man ska säga fel eller skämma ut sig. Kom ihåg att det är många som känner likadant och varje gång du försöker så har du visat för alla andra att det inte är så farligt. 

6. Utmaning: Lyft dessa tyngder i 30 sek. Hjälps åt om ni inte orkar. Ni får lyfta på vilket sätt  ni vill. Klarade du mer än vad du trodde?
Ja
Nej

Ja: Man orkar mycket mer än vad man tror. Det är häftigt att inse hur bra och stark man faktiskt är. Du kan faktiskt förvåna dig själv i att du klarar mer än du först trodde.
Nej; Det betyder att du har ganska bra koll på vad du klarar. Nu vet du vad du kan öva mer på så att du kan bli ännu starkare om du så vill.

Nej: Det är ok. Prova gärna igen. Kanske behöver du/ni testa på ett nytt sätt som du/ni inte provat tidigare. Kanske behöver ni öva flera gånger?

7. Jag har lätt för att samarbeta med andra.

Ja
Nej

Ja: Kul! Att du har lätt att samarbeta är viktigt. Vi människor behöver hjälp av varandra för att klara oss. Därför är det också bra att du hjälper andra att samarbeta med dig.

Nej: Att samarbeta är viktigt men det är också svårt. Det är svårt eftersom vi alla är olika och tänker på olika sätt. Vissa tycker det är lätt att uttrycka sina åsikter medan andra inte tycker det är lika lätt. Att samarbeta kräver att man accepterar varandras olikheter men tillsammans försöker hitta lösningar trots sina olikheter.

8. Jag får vara med och bestämma när jag leker med andra.

Ja
Nej

Ja: Det är viktigt att få känna att man är delaktig. Kul att du känner att du får vara med och bestämma! Kom ihåg att det inte betyder att man alltid får bestämma allt.

Nej:  Det är viktigt att få känna att man är delaktig och du har rätt att få vara med och bestämma. Kom ihåg att det inte betyder att man alltid får bestämma allt.

10.Titta dig i spegeln. Du gillar att se på dig själv i spegeln.
Ja
Nej

Baksidan:
Om du svarade ja är det fantastiskt! Det betyder att du ser en person som du tycker om och att du kan uppskatta dig själv vilket är jätteviktigt. Du är unik och bäst på att vara just du. Det finns nämligen bara en person som är som dig och det är du.

Om du svarade nej så kan du veta att du inte är ensam. De flesta har svårt med sin egen spegelbild men kom ihåg att du är unik. Det finns ingen annan som du och  du är också bäst på att vara du. Alla människor är vackra på sitt sätt.

Material

  • Laminerade papper
  • snören
  • snöre
  • håltagare
  • kettlebell
  • balansboll
  • gymboll
  • jongleringsbollar
  • gummisnoddar

Kommentarer

Rapportera fel

Eventuellt en skärmdump på felet.