Hittepåpdrama - Liftaren

Kom och lev ut dina skådespelartalanger, använd din fantasi och kreativitet!

Skapad av: Jamboree17
Ålder: 10-12 år Upptäckarscout
Upplägg: Teater musik och sång
Mål: Fantasi och kreativt uttryck, Självinsikt och självkänsla
Tidsåtgång: 1-2 timmar
Gruppstorlek: 1-8 pers, 8-15 pers

Genomförande

Det här är en rolig lek/dramaövning/improvisationsövning där ni får ta ut svängarna! Det är en form av ”Härmlek” eller ”Följa John” som tydligt visar på hur olika tillstånd/känslor kan smitta av sig från en person till en annan.
Övningen passar bra som en illustration när temat är bemötande, värdskap, arbetsmiljö…
Deltagarna får skratta, slappna av, leka, släppa fasader och rädsla.

 

Innan du utser de första aktörerna kan det vara bra att värma upp med lite enklare övningar i helgrupp. Till exempel att alla ska härma dig och se ledsna ut, visa glädje, visa rädsla, känna stolthet….

 

Gör så här:
Du ställer fram fem stolar som sätena i en bil. Deltagarna får klä ut sig lite för att komma in i lite drama-mode. Alla förutom en blir utsedda till aktörer och får sätta sig bilen. Den deltagare som är över får ta en känslolapp ur en burk alternativt komma på en känsla själv och får sedan som en liftare kliva in i bilen. När liftaren kliver in i bilen tar hen med sig känslan som smittar de övriga passagerarna. Liftaren ska själv tänka ut hur denna känsla visar sig hos en person och sedan försöka visa det för de andra. Deltagarna som plockade upp litaren ska sen försöka härma och gärna överdriva liftarens röst, kroppsspråk, ordval, tempo, hållning etc. samtidigt som de håller fokus på aktiviteten – de kör bil och är på väg någonstans.

 

Efter ett tag bryter du övningen. Föraren kliver av och man byter platser i bilen så att det blir en ny chaufför. Därefter tar man upp en ny liftare med ett nytt tillstånd/känsla. Alla som vill bör få vara liftare en gång.

 

Obs! Det kan bli så att spelarna glömmer att köra eller att de är i en bil. Då kan du ge lite coachande frågor såsom Hur mår ni egentligen?, Vad finns det i bilen?, Vad ser ni utanför fönstret? etc. för att hjälpa till att placera aktörerna i situationen och hålla fokus på aktiviteten. Det finns även händelser som går att “slänga in” om man vill att det ska hända något.

 

Reflektionsfrågor när övningen är klar:

  • Var det svårt att visa känslan som liftare?
  • Var det svårt att förstå vilken känsla liftaren hade som passagerare i bilen?
  • Var det lätt att känslan smittade av sig mellan liftaren och de andra i bilen?
  • Hur är det i verkliga livet, smittar känslor lätt av sig där?

Kommentarer

Rapportera fel

Eventuellt en skärmdump på felet.