Skapa en sanning

En aktivitet från Jamboree17 med fokus på kritiskt tänkande

Skapad av: Jamboree17
Ålder: 15-19 år Utmanarscout
Upplägg: Diskussion
Mål: Aktiv i gruppen, Kritiskt tänkande
Tidsåtgång: 2-3 timmar
Gruppstorlek: 8-15 pers, 16 eller fler

Genomförande

1) Din patrull har parats ihop med en annan patrull. Passa på att presentera er för varandra. Tänk på det här som ett blankt papper som du kan forma hur du vill. Du kan vara en känd YouTuber, en vilsen utbytesstudent, Fantomen på Operan eller vad som helst när du presenterar dig. Kommer personen att tro dig? Vem är personen du pratar med?

 

2) Efter presentationerna så ska ni dela upp er i halvgrupper (antingen era ursprungliga patruller eller en annan godtycklig uppdelning). Varje halvgrupp ska komma på någonting, ett påstående, som ni vill presentera som er “sanning”. Påståendet ska vara av allmänintresse (de andra deltagarna på Jamboree17 ska förstå vad det handlar om) och på något sätt falskt. Det kan vara en liten eller en stor lögn och ni bestämmer helt vad den handlar om. Skriv ner idén på klotterplanket när ni har kommit överens om en idé. Ni skulle exempelvis kunna hävda:

 

a. Gurka innehåller mer koffein än kaffe

b. Frankrike finns inte

c. att Sverige aldrig arrangerade World Scout Jamboree 2011

d. Upptäckarhubbens café serverar coca-cola tårta

 

3) Presentera er halvgrupps idé för resten av gruppen. Lyssna på deras idé och prata om hur trovärdigt påståendet är. Vad kan man göra för att göra påståendet lite mer trovärdigt?

 

4) Gå tillbaka i halvgrupp och fundera på hur man kan göra påståendet mer trovärdigt. Vad sa den andra halvgruppen? Skriv ner på klotterplanket ungefär vad ni ser för möjliga brister och hur ni kan täppa igen dem.

 

5) Samlas i helgrupp och gå igenom era två sanningar. Försök hitta fler brister i hur de är upplagda tillsammans och skriv ihop en kort summering av sanningarna, ge er sanning en tidningsrubrik och en kort presenterande text (tänk ett Facebook-inlägg eller en ingress som ska väcka nyfikenhet, kort beskriva påståendet och övertyga läsaren). 6) Gå i mindre grupper runt mellan de olika klotterplanken och prata med varandra och andra grupper om de andra sanningarna som andra har kommit på.

 

7) Samlas nu i storgrupp med alla grupper i en ring och försvara era påståenden efter varandra. Ni ska därefter tillsammans (med handuppräckning) avgöra vilket påstående som är:

a. Mest trovärdigt

b. Konstigast

c. Roligast

d. Bäst aprilskämt

e. Störst lögn

f. Mest otroligt

 

Försök att välja lite olika grupper till de olika kategorierna, och fundera vilken ni tycker passar bäst för er grupp? Kan ni köpslå med en annan grupp så att de röstar på er?

 

8) Gå tillbaka till era smågrupper och reflektera över aktiviteten. Vad handlade den om? Vad kan man tjäna på att vara bra på att ljuga?

Schema:

0 – 10 minuter (1) Presentera er för varandra
10 – 30 minuter (2) Kom på er sanning
30 – 40 minuter (3) Presentera er sanning för resten av gruppen
40 – 80 minuter (4) Få andra att tro på er sanning
80 – 100 minuter (5) Utveckla era sanningar i helgruppen
100 – 120 minuter (6) Prata med andra grupper om deras sanningar
120 – 150 minuter (7) Vilka sanningar är bäst?-samling
150 – 160 minuter (8) Reflektion

 

Material

Bifogade instruktioner.

Kommentarer

Rapportera fel

Eventuellt en skärmdump på felet.