Ujumbe-Listan

En patrulltävling som genomfördes under hela lägerveckan på Jamboree17.

Skapad av: Jamboree17
Ålder: 12-15 år Äventyrarscout
Upplägg: Utomhus
Mål: Fysiska utmaningar, Problemlösning
Tidsåtgång: Flera dagar
Gruppstorlek: 1-8 pers

Genomförande

Ujumbelistan var ett uppdrag som pågick under hela lägerveckan. Använd den som inspiration eller i sin helhet på ert läger.

Ujumbe är swahili och betyder uppdrag. Din patrull med äventyrare har fått en lista med 200 stycken små och stora uppdrag som de ska lösa tillsammans under lägerveckan.Tanken är att uppdragen ska fungera som en utfyllnad mellan aktiviteter, till exempel i programkön, men även som en anledning till att hitta nya vänner eller utvecklas i patrullen.

Hur ska Ujumbe-listan användas?

Tanken är att Ujumbe-listan ska användas då det är paus i de ordinarie programpassen eller då ni har fritid och behöver något att göra. Ta därför med er Ujumbe-listan när ni går någonstans. Som ledare är det viktigaste att tänka på att det är scouterna själva som ska utföra uppdragen, din roll ska vara så liten som möjligt. Din uppgift i det hela är att bedöma om uppdragen blir godkända, eller utse någon i patrullen, till exempel patrulledaren, som får bedöma om uppdragen blir godkända. Det är du som bäst känner din patrull och därmed kan avgöra hur mycket stöttning som de behöver. Om du behöver få något på listan förklarat eller inte har möjlighet/viljan att orka följa med patrullen finns Ujumbe-funktionärerna till hands för att underlätta. De finns i äventyrarnas område i närheten av hubben och disken är bemannad enligt skyltade öppettider. Till sist, var på de klara med att Ujumbe-listan inte på något sätt ska prioriteras över de ordinarie programpassen utan snarare uppmuntra till dem.

Hur är det med poäng?

Det finns fem olika poängkategorier. Poängkategori 1 ger 1 poäng, poängkategori 2 ger 2 poäng osv. Poängen för avklarade uppdrag förs in på poängpappret. Totalt går det att få 500 poäng, om patrullen klarar alla 200 uppdrag. Även utan att klara av alla uppdrag kan patrullen dock få fina priser. Redan vid 100 poäng kan du som ledare hämta ut armband till patrullen från Hubben. Vid 250 poäng kan du hämta ut armband nummer 2 i hubben och vid 450 poäng armband nummer 3. Om patrullen klarar att fixa alla 500 poäng kan du hämta ut det sista armbandet i hubben. Armband nummer 1 finns till alla som lyckas uppnå 100 poäng, däremot är det endast de första 2000 st av armband nummer 2, 1500 st av armband nummer 3 och 1000 st av det sista armbandet. 

Var hämtas armbanden ut?

Denna punkt kan ni anpassa efter era förutsättningar. Det behöver inte vara armband utan något annat som visar att patrullen har fått tillräckligt med poäng för att kliva upp på poängstegen.

Efter uppdragen då?

Vi bakom Ujumbe-listan uppmuntrar till att ta en stund när tillfälle ges för att reflektera kring uppdragen. Det behöver inte vara något som tar lång tid, utan kan gott vara att gå runt ett varv i patrullen innan läggdags. Kanske en kort tanke kring hur dagens uppdrag gick, har de lärt sig något nytt eller träffat en ny vän? Det finns även uppdrag som manar till reflektion som kanske har väckt en tanke. Var inte rädd för att låta diskussionen eller reflektionen flyga iväg, det är lärorikt. Du som ledare bedömer hur och om den ter sig på rätt sätt.

Material

Ujumbelistan som finns som bilaga.

Kommentarer

Rapportera fel

Eventuellt en skärmdump på felet.