Hur långt har kläderna färdats? (Koldioxidavtryck)

Allting vi äger, äter och har på oss har någon gång tillverkats och när saker tillverkas lämnar det spår i miljön.

Ålder: 10-12 år Upptäckarscout, 12-15 år Äventyrarscout, 15-19 år Utmanarscout
Upplägg: Diskussion, Samhällsengagemang
Mål: Aktiv i samhället, Förståelse för omvärlden
Tidsåtgång: 30 min - 1 timme
Gruppstorlek: 1-8 pers, 8-15 pers, 16 eller fler

Genomförande

Allting vi äger, äter och har på oss har någon gång tillverkats och när saker tillverkas lämnar det spår i miljön. Allt som tillverkas påverkar vår omgivning i form av utsläpp av växthusgaser, via transport och via den direkta tillverkningen. Detta kallas även för koldioxidavtryck.

Fråga scouterna om de kan komma på en händelse (till exempel en flygresa) eller en produkt (till exempel ett par jeans) som skapar koldioxidavtryck. Berätta att en stor del av koldioxidutsläppen kommer av transporter, att varor har transporterats lång väg med tåg, flygplan, båt och lastbil. Just längre resa desto större koldioxidavtryck eftersom transporter kräver bränsle och bränslet avger koldioxid när det förbränns.

Nu ska scouterna själva få undersöka hur långt olika produkter har färdats. De får i patrullerna en korg med olika saker som har köpts i Skandinavien. Uppdraget är enkelt: de skall ta reda på var varje produkt kommer från (var den har tillverkats).
När de har tagit reda på produkternas ursprung skall de skriva ner dem på ett papper och lämpligtvis pricka för detta på en världskarta så att det blir mer tydligt hur långt produkterna har färdats.

Efter ni har kollat på sakerna kan scouterna titta vart deras egna kläder kommer ifrån. Välj ett av plaggen ni har på er, som en jacka eller tröja eller scoutskjorta och ta reda på var den kommer ifrån (det står oftast på tvättlappen i plagget).

Reflektera:

Hur kan vi göra för att undvika produkters långa resor över hela världen?

Är det möjligt att minimera en produkts resa?

Vissa saker behöver transporteras långt för att vi ska kunna konsumera dem. Till exempel är det ju svårt att odla bananer i Sverige. Ska vi avstå från att köpa produkter som har färdats lång väg? Eller finns det några andra lösningar (som att köpa ekologiska bananer som inte har besprutats med så mycket medel, som också orsakar koldioxidavtryck när medlet tillverkas, utöver det faktum att bekämpningsmedlen inte är bra för naturen).

Material

En världskarta.

En korg med saker (kläder, leksaker, elektronikprylar).

  • Hur kan vi göra för att undvika produkters långa resor över hela världen?
  • Är det möjligt att minimera en produkts resa?

Kommentarer

Rapportera fel

Eventuellt en skärmdump på felet.