Cykelhajk

En aktivitet där scouterna får öva koncentration, balans, kroppskännedom, problemlösning och samarbete.

Ålder: 12-15 år Äventyrarscout, 15-19 år Utmanarscout, 19-25 år Roverscout
Upplägg: Hajk
Mål: Fysiska utmaningar, Ledarskap
Tidsåtgång: Flera dagar
Gruppstorlek: 1-8 pers, 8-15 pers

Genomförande

Fungerar bra som utgångspunkt för diskussioner om cykling, trafik, trafikregler, olika transportsätt och klimatförändring samt kondition och ett hälsosamt levnadssätt.

 

Leta fram en bra plats för hajkens övernattning. Ett bra ställe att titta efter hajkplats kan vara att titta på vindskyddskartan på google.

Samlas på en bra plats som alla vet var den är och som inte ligger för långt bort från hajkplatsen. Det kan vara bra att som ledare provcykla sträckan innan så att det går att cykla hela vägen, speciellt om man har med yngre scouter.

Kolla upp innan om det finns några sevärdheter på platsen ni ska till eller på vägen dit. Tänk utanför ramen här: det kan vara lokala små hus med en spännande historia, eller kanske något i naturen som rullstensåsar eller naturområden som är extra sevärda. Har ni ett spännande område går det att bygga ett tema kring detta för er cykeltur! Om ni är roverscouter som ska ut kan en idé vara att ni läser på om en eller flera saker som ni guidar resten av gruppen om under er hajk.

Avsluta med att cykla tillbaka till utgångsplatsen.

Säkerhet

Alla cyklar måste ha fungerande broms. Alla scouter måste använda hjälm. Sjukvårdsutrustning ska finnas lättillgängligt.

 

Material

Cyklar, hjälmar och kartor.

Tänk på att alla scouter inte har en cykel, försök låna ihop så ni har några extra. Alla sorters cyklar fungerar även kickbikes.

Kommentarer

Rapportera fel

Eventuellt en skärmdump på felet.