Blandad naturkunskap

Exempel på frågor om fåglar, djurspår och vilda växter att användas när scouterna ska lära sig mer om naturen.

Skapad av: Programgruppen
Ålder: 8-10 år Spårarscout, 10-12 år Upptäckarscout, 12-15 år Äventyrarscout
Upplägg: Friluftsliv land
Mål: Känsla för naturen
Tidsåtgång: 30 min - 1 timme
Gruppstorlek: 1-8 pers, 8-15 pers

Genomförande

I Scouterna kallas denna typ av naturkunskap ofta Woodcraft. Det finns flera olika sätt att lära sig mer utifrån exemplen på bilagorna:

Memory

Klipp isär spåren, bajs och djuret och låt scouterna para ihop rätt djur med bajs och spår. Går att göra i patruller eller enskilt – funkar bra som en station på en spårning eller för att fylla ut om det finns tid över på ett möte eller hajk.

Tipspromenad eller frågesport

Använd fåglarna och informationen om respektive fågel för att skapa en tipspromenad för scouterna! Välj att ge dem alternativ eller låt dem komma på själva om det känns för lätt. Funkar också som tipspromenad för vuxna på ett föräldramöte till exempel.

Organisationstävling

Låt en av frågorna i er organisationstävling vara att bestämma namn/artbestämma de ätliga växterna, fåglarna eller djuren.

Teorigenomgång

Använd bilderna för att illustrera och berätta mer om de olika djuren eller växterna.

Hitta ätligt i skogen

Använd bilderna på ätliga växter för att introducera ett pass i att leta ätliga växter i naturen.     Du kan säkert komma på ännu fler smarta sätt att använda bilagorna för att skapa ett programpass som passar just dina scouter!

Välj ut de frågor ni vill att scouterna ska träna på för ett spår, en organisationstävling eller som stöd i en teorigenomgång.

Material

Bilagor

Kommentarer

Rapportera fel

Eventuellt en skärmdump på felet.