Planera hajkmat

Genom att själva ta ansvar för matplaneringen blir scouterna delaktiga.

Ålder: 10-12 år Upptäckarscout, 12-15 år Äventyrarscout, 15-19 år Utmanarscout
Upplägg: Friluftsliv land, Friluftsliv sjö, Planering
Mål: Ledarskap, Problemlösning
Tidsåtgång: 30 min - 1 timme
Gruppstorlek: 1-8 pers

Genomförande

Inför en hajk kan patrullen själva planera maten. Börja med att resonera kring hur ska man tillaga maten (trangia, spis, öppen eld, etc) och hur många måltider som ska planeras. Låt sedan patrullen planera vad ska man äta, hur många portioner behövs, hur många smörgåsar äter man till frukost, när är det lämpligt att fika, etc. Låt dem göra en inköpslista.

När patrullen anser sig färdig kikar man igenom förslagen och kommenterar. Resonera kring att man bör tänka på vad kroppen behöver, hur mycket mat som går åt, att det inte får bli för dyrt, eventuella allergier, om det är något särskilt man bör tänka på gällande kost när man är ute och rör sig mycket.

Material

Kokbok med lämplig svårighetsgrad, papper, pennor. I Scouternas shop finns kokböcker för hajkmat och att laga mat i patrullen.

Kommentarer

Rapportera fel

Eventuellt en skärmdump på felet.