Flygande påskkärring

För att scouterna ska få prova på ett tyghanteverk och få vara kreativa. Påskkärringen blir en fin dekoration att hänga från t.ex. en lampa.

Ålder: 8-10 år Spårarscout
Upplägg: Hantverk och pyssel
Mål: Fantasi och kreativt uttryck
Tidsåtgång: 30 min - 1 timme
Gruppstorlek: 1-8 pers

Genomförande

Klipp ut två rundlar i tyg, den ena ska vara 20 cm i diameter och den andra 10 cm i diameter. Använd gärna en sick-sack sax, så att kanterna blir fina. Gör ett litet hål i mitten av varje rundel.
Ta piprensare och bygg en ”streckgubbekropp” med armar, ben och hals. Trä den mindre tygrundeln på halsen, så att den hängen ner över armarna. Trä sedan igenom benen genom den större tygrundeln, så att den hamnar runt midjan, som en kjol.
Ta sedan fram en flörtkula i lämplig storlek och måla ett ansikte på den. Sätt gärna på lite garn på huvudet som hår. Sätt huvudet på halsen.
Klipp ut en liten trekant i lämplig storlek, som du sedan limmar på håret, som ett huckle. Fäst en tråd i huvudet, som du kan hänga påskkärringen i.
Alla påskkärringar måste ju ha en kvast att flyga på! Ta fram en blompinne och kapa i lagom längd, fäst sedan påskfjädrar i bakänden på den. Snurra runt påskkärringens armar och ben runt kvasten, så att den sitter fast.
Häng påskkärringen där du tycker att den passar. Så var det klart!

 

Att tänka på

Använd olika tyg till de olika rundlarna, då blir påskkärringen finare.

 

Säkerhet

Var försiktig med saxen.

 

 

Material

Sax, klister, piprensare, pennor, flörtkula, tyg, blompinne, påskfjädrar och tråd.

Kommentarer

Rapportera fel

Eventuellt en skärmdump på felet.